Bygg en utomhuspool

Funderar du på att bygga en utomhuspool? Då är det viktigt att följa gällande regler och lagstiftning. Du behöver ta reda på om du behöver marklov, bygglov eller anmälan. Du behöver också tänka på säkerheten så att ingen blir skadad i poolen.

Hos https://svenskabadtunnor.se/sv/info/utomhuspool.html hittar du utomhuspooler i sex storlekar. Du kan välja mellan en pool som är helt eller delvis nedgrävd, baserat på hur din tomt ser ut. Poolen kan sättas ihop av dig själv eller av en specialist. Du får med enkla anvisningar och poolstommar av thermoblock som du monterar samman.

Behöver du bygglov?

Happy,Friends,Jumping,In,Pool,On,The,VacationsOftast behöver du inget bygglov när du ska bygga pool. Bygg- och planlagen räknar inte in pooler bland konstruktioner som behöver lov. Men poolen kan beroende på konstruktion räknas som något annat vilket kan innebära att bygglov ändå krävs. Ett exempel är om du sätter ett pooltak ovanför, då kan taket i sig kräva bygglov. Det kan också behövas om din pool:

  • Hamnar nära tomtgränsen
  • Har höga räcken
  • Förändrar marknivån

Tänk på säkerheten

För att ingen ska falla i poolen av misstag behöver du bygga ett staket med en höjd på minst 90 cm runt din pool. Som alternativ kan du lägga en skyddstäckning som hindrar barn från att falla i poolen, den måste då vara heltäckande. Dessa regler kommer från Boverket och gäller samtliga bassänger med ett vattendjup på över 20 cm. Med ett poolöverdrag får du också mindre skräp i din pool och den förbrukar mindre klor.

Bra placering

När du anlägger en ovanmarkspool bör du sätta den på mark som är plan och som saknar närliggande träd. Att ha träd i närheten av poolen ger en stor risk för att du får barr och löv i vattnet, samtidigt som det blir skuggigt och kallt när du badar. Det kan dock vara klokt att sätta in ett vindskydd om poolen står på en öppen plats, vilket dels ger en mer behaglig badstund och dels hindrar vattnet från att avdunsta på grund av vinden. Om du ställer din pool i sydläge får du många trevliga och varma soltimmar som du kan tillbringa i poolen.

Scroll to top