Hyaluronsyra fyller ut och slätar till

Visst känns det ibland som om du skulle kunna sova hur länge som helst men ändå inte bli av med dina mörka ringar under ögonen? Faktum är att vi är många som kämpar med dessa förbannade trötta ögon, sura mungipor och insjunkande kinder. Och ingen sömn verkar råda bot på dem. Många är skeptiska för större skönhetsingrepp, men fillers är inte något avancerat. Du tillför faktiskt en syra – hyaluronsyra – som kroppen själv producerar.  

En hyaluronsyra behandling är ett populärt skönhetsingrepp idag. I takt med att vi vårdar naglarna, sköter håret och ombesörjer vår kost och allmänna hälsa funderar många på hur de kan tillföra fukt och spänst i sin hud. Hyaluronsyra är det svåruttalade namnet på det som i folkmun kallas ”fillers”, och är ett naturligt ämne man tillför i kroppen för att skapa spänst och lyster. Man kan också fylla läpparna med hyaluronsyra.

Många blandar ihop botox och fillers. Botox är muskelavslappnande och inget man fyller ut huden med (har till exempel redan nämnt att man faktiskt kan behandla svettproblem med botox). Botox dämpar kråksparkar vid ögonen och tar bort bekymmersrynkan mellan ögonbrynen genom att få musklerna att slappna av vid givet område. Fillers fyller istället aktivt ut, och du får resultat på en gång.

Svenskarna galna i skönhet

Visste ni att den svenska skönhetsindustrin omsatte 18 miljarder kronor förra året? Det säger ganska mycket om svenskarnas tjusning inför denna industri. Vi shoppar krämer och kosmetika, parfymer och tvålar som aldrig förr! Beror det på att vi lider av extrema skönhetskomplex? Visst kan det vara en möjlig förklaring, och alla är ju olika. Men det kan likagärna vara så att vi helt enkelt älskar det.

Sedan är vi nog många som också känner till att en så djupbehandlande anti-ageing kräm som man lyfta och återfukta inifrån helt enkelt – just det, inte finns. Och vill du komma till bukt med de där smårynkorna och trötta ögonen är fillers ett bra alternativ, skriver health.com. Och är du inte redo för syrabehandlingar kan du alltid prova yoga för ansiktet? Tyvärr verkar resultatet vara lite oklara, och det tar fem månader innan det verkar ge effekt.

Mer om hyaluronsyra

Okej, men vad är du denna hyaluronsyra egentligen? Kanske hjälper det inte att säga att det är en glukosaminoglykan? Hyaluronsyra är en kraftigt vattenupptagande syra som finns naturligt i hudens celler. Den hjälper oss att läka sår, återfinns bland annat i broskväv och är antiinflammatoriskt. Det finns krämer som innehåller hyaluron, men gör du en behandling så injicerar du den djupare i huden. Många gör behandlingen för att bli av med små rynkor, till exempel bekymmersrynkan mellan ögonbrynen som i ett exempel från Aftonbladet.

Det sorgliga är att vi soldyrkande svenskar har ett stort dilemma framför oss. Hyaluronsyran bryts nämligen ner av UVB-ljus, och vill man ha den perfekta porslinshyn så får man helt enkelt undvika att gå ut på sommaren. Och är det ändå inte då som vi vill vara ute och synas som mest? Då kan fillers på våren och hösten pigga upp och tillföra energi till din hud.

Scroll to top