Snus – trendigare än någonsin?

Trots en grön renlevnadsvåg verkar folk idag helt besatta av snus. Vi snusar som aldrig förr och allt fler tjejer sätter in en prilla under läppen. Det är white, grov, portion, lös – ja, har du koll på alla begreppen egentligen? Idag finns det snus både för knegaren på lagret, och för den som vill ha smaken av italiensk lyxbubbel under läppen…

Det är bara att spana in Snusers som har ett brett sortiment av snus för att förstå vidden av hur mycket vi snusar idag och hur populärt det har blivit. För trots att många fimpar sin sista cigg och avstår från diverse onyttigheter så verkar snuset snarare öka i popularitet. Till exempel har snusexporten blivit lite av en grej Sverige gjort sig känt på, även fast det har lett till ett exportförbud inom EU.

”Hellre snus än rök och rus”

Jo, ovanstående citat är väl lite av anledningarna till varför vi har blivit så förtjusta i snuset. Det är liksom lite kufigt, lite svenskt – och det är dessutom inte alls lika farligt sätt att få sig en nickokick på. Och på tal om nickokick, så är det just det svenska vita snuset som har gjort sig populärt i bland annat USA. Faktum är att det är så pass poppis med vitt snus att många börshajar har börjat spekulera på det svenska snusundret. Det är framför allt i västra USA som man märkte av en intressevåg.

Hur ställer du dig till snus? Frågan är inte särskilt känslig i Sverige. Tvärtom har det blivit lite av en grej att fimpa ciggen och ta en prilla istället, speciellt i och med rökförbudet på uteserveringarna. De flesta uppskattar de vanliga sorterna som har funnits länge i Sverige, medan andra dras till lite mindre typiska sorter. Det rör sig om till exempel:

  • Snus med Prosecco-smak
  • Gransmak
  • Smak av ”havet”

Ja, som du nog förstår kan listan göras lång. Vilket snus skulle du själv föredra? Kanske något klassiskt, som med mint till exempel. Eller tillhör du en av de som helt enkelt inte tycker att snuset är något för dig?

Scroll to top