Väckarklocka och kvinna i säng

Sömn är ett skönhetsmedel – får du tillräckligt?

Sova bör man, men det är inte alla som sover tillräckligt.

De flesta har nog hört uttrycket skönhetssömn, och det är ett ord som det ligger mycket i. Trots det är det många som sover mindre än så, även bland de som är måna om sitt utseende. Hur ska man annars ha tid att kolla på alla tv-serier som det talas om, följa sminktutorials på Youtube, träna och allt annat som man vill hinna med?

SömnAtt sova är nödvändigt, precis som att äta. Men samtidigt som vi äter för mycket, och för dåligt, så sover vi för lite, och för dåligt. Det här får effekter på vår livskvalitet, och på vårt utseende. Den som sover tillräckligt har en bättre ämnesomsättning, går inte upp i vikt lika lätt, slipper mörka ringar under ögonen, blir inte förkyld lika lätt, och kommer att märka större effekter av sin träning. Bara fördelar, med andra ord, även från ett ytligt perspektiv.

Att sova tillräckligt handlar faktiskt inte bara om att sova åtta timmar per natt, åtminstone inte för alla. Christian Benedict är docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet och forskar om sömn. Han säger till Metro att det inte spelar någon roll om du ligger i sängen åtta timmar per natt eller mer, om du inte når de djupa sömnfaserna. Om du blir väckt när du befinner dig i en djup sömnfas kommer du också att känna dig trött, oavsett hur länge du har sovit. Det här är en av anledningarna till att det är så obehagligt att bli väckt mitt i en dröm. Intrycket blir att man sovit dåligt, fastän man i själva verket kanske har sovit ganska bra.

Sov tillräckligt

Det finns appar, aktivitetsarmband och olika typer av sensorer som uppges kunna hålla koll på vilken sömncykel du befinner dig i, och väcka dig när du sover som lättast. Det är bäst att ta dessa anspråk med en nypa salt, åtminstone än så länge. I framtiden kommer vi dock troligen att kunna köpa produkter av den här typen som faktiskt håller vad de lovar.

I brist på den här typen av appar och sensorer som faktiskt mäter sömnen som de utlovar rekommenderar Christian Benedict att du helt enkelt för sömndagbok. Börja när du är ledig, och anteckna när du går och lägger dig och när du vaknar – utan väckarklocka. Fortsätt föra sömndagbok när du är tillbaka i vardagen, och skriv ner hur trött du har varit på dagen. Målet är att du ska sova lika mycket på vardagarna som du gjorde när du var ledig.

För att få tillräckligt med sömn är det också viktigt att varva ned innan man går och lägger sig. Stäng av tv:n och datorn, och sätt mobilen på flygplansläge, minst en timme innan du går och lägger dig. Att läsa en stund på kvällen är däremot bra, såvida inte boken är alldeles för spännande.

Ett annat tips är att inte ha det för varmt i sovrummet. Kroppen måste kunna sänka kroppstemperaturen en aning för att du ska kunna somna. Om du bor i en etta kan det därför vara bra att sänka temperaturen i det enda rummet. Du kanske måste ta på dig en tröja till, men det kommer troligen att vara värt det.

Scroll to top